WATERZ and the West coast - Push your Limits

Dette var ikke kun en debut for surfski clinics til WATERZ, det var min debut som surfski Clinic instruktør I Danmark og temaet blev – Push your limits!

Læs mere om surfbutikken Windsport, om WATERZ Festival, hvad vi lavede og hvordan jeg egentlig selv syntes det gik.

WATERZ

WATERS er Nordens største vandsportsvfestival ved Hvide Sande. Pga. Hvide Sandes beliggenhed med fjord og kystlinje giver det mulighed for at udøve et utal for forskellige vandsportsaktiviteter.

Der har siden foråret været nedtælling til WATERZ festival 2019, og nedtælling til at Windsport.dk med Gabi og Peter med butik, surfski og overskud samt jeg, men mine erfaringer indenfor Surfski, for første gang skulle samarbejde om at afholde et surski Event og Surfski Clinics til WATERZ.

69743655_363996884509965_629450667232067584_n.jpg

Windsport.dk

Jeg er taget afsted fredag med min veninde Birgit Pontoppidan, som har tilmeldt til Advanced Clinic som forgår lørdag kl. 09.00. Første stop er butikken Windsport, som ligger i Nørre Nebel få kilometer fra Hvide Sande. Her finder vi nemt butikken som står ud som en farverig surfshop fyldt med surferudstyr, en meget lækker kaffebar og en følelse af at du står i Portugal i en surfshop og ikke i et en totalt regnhelvede 1 km. fra den rivende vestenvind, vesterhavets enorme kræfter og kolde havtemperature.

70333843_798385487260664_3468309464455577600_n.jpg

Imens vi dvælede ved følelsen af Portugal og surfer ferieparadis var der ingen tvivl om at Windsport er eget af nogle professionelle surf entusiaster som har styr på nye trends, på udstyr, på materialer og neopren tykkelser. Jeg skal personligt kigge nærmere på materialet bipoly som skulle være en nye neopren, men som tørre hurtigere, er mere elastisk og et super godt alternativ til Neoprentøj.

Windsport forhandler udover Carbonolegy Surfski og udstyr til andre vandsports aktiviteter de udlejer også surfbords og SUP bords!

Randers kom til Surfski Clinic

GOPR9532.JPG

Fredag kl. 16.00 mødtes Birgit, Gabi, jeg og vigtigst var Carsten fra Randers mødt kampglad op i regnvejr og stærke vindpust som kun Vesterhavet kan kreere dem.

G0309577.JPG

Carsten kom for at få genopfrisket sine surfski evner med et mål om at kunne drive sporten frem i Randers. Vinden piskende, men vi kom alle ud i gode stabile Boost Surfski. Entringsøvelserne blev repeteret samt isætning og udstigning. Gabi tilbød at vi kunne ro Downwind ned af kysten og så ville hun hente os – hvilket tilbud! De store voluminøse Boostbåde hoppede fra bølge til bølge, det var magi!

Det blev til 1,5 times ekstremsport i Hvide Sandes fjord, hvor fokus lå på at genopfriske Carstens surfski instinkt og give fif til hvordan surfski kan anvendes til klubregi, dette forgik i det vildeste forhold nogensinde, men shot pomfrit jeg tror hverken Carsten eller jeg fortrød.  

Lørdag kl. 09.00 var advanced clinic

Birgit, Bitten, Morten, Nikolaj samt Gabi og Rene fra Windsport stod klar kl. 09.00. Vi startede med at tjekke området ud. Jeg kunne forklare om bølger og Gabi kunne fortælle om området og om forholdene omkring Hvide Sande. Der var deltager introduktion, hvor vi lige kunne lære hinanden lidt og kende og allerede på stranden, i hverdagstøj, var første lektion; Hvordan kommer man ud og ind gennem brændingen?

Dette var en vigtig lektion, for det var det mest essentielle for at man overhovedet kunne komme ud på havet. Hvide Sande ser vild ud, også selvom det kun er 5-6m/sek! Vi kunne som forventet ikke ro på havet, men skulle ro i en ‘kravlegården’ ved havneåbningen, hvor der stadig skulle passerers ca. 50 m. brækkende bølger.

Vi fik klædt om og så skulle vi ud, hvilket burde være nemt, jeg havde jo fortalt alt om at komme ud og ind kort forinden og viste det også som første kvinde.

Læring nr. 1)

Allerede her kom en ny erfaring. Teori og praksis er jo helt vildt svært at overføre! Jeg havde givet en hel masse information, og trods det, var det først da kursisterne selv stod I brændingen, at den rigtige læring foregik. Det blev til en time som stort set kun omhandlede at komme ud og ind. Men der var iver og gå-på-mod, gode neoprendragter og stabile både til deltagerne… - på nær én…

Læring nr. 2)

Nikolaj måtte under clinic både skifte surfski og våddragt. Jeg må indse at Danmark ikke er helt så langt fremme som andre lande og der er behov for mere støtte og forklaring. Der skal være mere støtte ift. Til det tøj man skal tage på under en Clinic, og en bedre beskrivelse af hvad det vil sige at deltage som beginer eller advanced. Fem kursister bliver max antal, hvis man, som jeg ønsker fokus på læring på vand, frem for på land. Det er virkelig noget andet at holde foredrag, her kan alle være med – uden at blive våde ;) Og alle hører det de vil høre, og det der giver mening for dem. På en Clinic er pensum det samme, og gør du ikke som der er undervist, så kan det ende ret så træls.  

Gabi fra Windsport var en fantastisk støtte i brændingen, hvor hun stod og gav fif, holdt både og helt igennem gjorde sig uundværlig.

Alle kom ud, og uden for brændingen kom der ro på. Men roen nåede nok knapt helt at indfinde sig, inden at alle skulle overgå endnu en grænse. At falde i og komme op i sin surfski igen i store dønninger. En efter en fik alle klaret testen, og det der ellers var så faretruende blev afvæbnet – at lave entringer i høje bølger er ofte ikke så svært, man skal bare holde hovedet koldt og få bølgerne i ryggen, hvilket vil sige at man dykker under båden, hvis man ikke har den I ryggen fra start.

Bølgerne i vores kravlegård var store og meget svære at fange. Det er bare sådan det er, bølgernes højde, frekvens og retning er aldrig den samme. Dagen før var det så nemt at surfe som ingenting, dagen efter skulle der anvendes timing, fart, og en smule held, for at få en surftur.

Den største læring for kursisterne

Jeg havde forinden clinic tænkt meget over, hvad er det vi skal lære? Der var flere punkter fx. Komme ind og ud, kæntre I ‘kaos’ men der stod også ‘flytte grænser’.

Det vat den læring Bitten lagde vægt på. At hun på dagens clinic havde fået flyttet grænserne. Ingen af kursisterne havde taget ud I disse forhold selv, selvom de, med den rigtige erfaring er ‘ufarlige’.

Jeg tror mange mennesker kan gå til et foredrag, en clinic, et kursus i surfski eller på arbejdet og tænke ‘det vil jeg prøve at gøre næste gang at jeg… ‘. Men hvor mange gør det egentlig? Og hvor mange gør det 100%? Hvor mange går fx. Ud og tester deres grænser for hvad de tør og kan, for at opbygge nye kompetencer, selvtillid og sætte ribben højere? Udvikling er mange ting, jeg havde ikke, før denne clinic lagt så stor vægt i den læring der er I at flytte grænser. Men det er også et stort ansvar som underviser. Man skal flytte grænser i et trygt miljø, hvor der er plads til at fejle, uden større risiko end endnu en svømmetur. Det kræver som underviser tillid og en god mavefornemmelse for, hvad ens kursister kan. Men det kræver også stor tillid fra kursisterne om at de er I trykke hænder.

Der kom en god kommentar fra Rene fra Windsport, efter kursisterne havde faldet I de første par gange ‘det går da meget godt’. Det er tydeligt at fejl og kampe med bølgerne er helt normalt ved Hvide Sandes kyster.

Efter clinic kunne Birgit og jeg lige nå at se lidt mere at WATERZ Festival og Hvide Sande by.

Det blev en køretur hjem fyldt og mættet på nye oplevelser.

 Dette var, for mig måske ikke den bedste træning mod VM. Men noget vil jeg tage med mig, hvor meget jeg virkelig elsker denne sport, hvor meget jeg holder af at undervise, og hvor glad og stolt jeg er over at kunne være med til at flytte andre menneskers grænser og mindes om hvor meget jeg selv har udviklet mig. Netop min egen udvikling og læringskurve vil jeg tage med mig til VM i Frankrig.

Nu venter VM og Frankrig

 

 

 

 

70618427_2402331616646434_4504716035399614464_n.jpg
Man bliver glad når der står Surfski på det officielle WATERZ PROGRAM!

Man bliver glad når der står Surfski på det officielle WATERZ PROGRAM!