Klampenborg --> Snekkersten 26 km. DOWNWIND

Hvordan kan det være at Emma kunne slå nogle af de bedste Herrer Seniorer i Danmark til et Ocean Race?

Lad os bare være ærlige overfor hinanden. Resultatlisten fra Bellevue Ocean Race 2019 viste at der er stor niveauforskel på en kajakroer der er god på fladt vand, og en kajakroer der kan surfe.

Én ting er at kunne surfe, men hvad kan man ellers optimerer på?

Jeg skriver her om mine forberedelser til BOR2019, for at du måske kan få fif til at gøre det samme. Ikke kun for at ro hurtigere end dine konkurrenter. Men også for at ro en mere sikkerhedsmæssigt forsvarlig Downwind en anden gang.

Aftenen før

Her er nogle af de apps jeg bruger.

Her er nogle af de apps jeg bruger.

Jeg havde aldrig roet Klampenborg – Snekkersten før. Jeg har ikke engang roet til Ven. Hvad gør man så?

Jeg er ikke den store gisner, der læser op hver dag fem døgn før og laver konspirationsteorier om hvordan forholdene bliver.

Jeg tjekker bare op dagen før.

Appen Windy gav mig prognoser for bølger og dønninger. Jeg kiggede på havstrømme (jeg kan ikke huske med hvilken app). Jeg kunne se vi generelt startede ud i nul strøm, men at den kunne tage til langt ude. Så jeg havde en formodning om at der kunne være noget at hente ved at søge langt ud. Vinden og bølgerne kom lige i røven – smukt!

Derefter gik jeg på google earth og målte ruten af. Ca. 26 km. Det lignede også at den bedste vej var tværs over bugten direkte imod Snekkersten. Men der var ikke mange målepunkter. Der var Ven. Jeg kunne måle at Ven ville være på min højre side efter ca. 13 km. og at den var ca. 3 km lang. Så når Ven var passeret var der ca. 10 km. hjem. Jeg tjekkede også om der lå sejlrender på appen SejlSikkert, da jeg ikke ville sejles ned.

Derefter fortsatte jeg på google earth og kiggede grundigt på Snekkersten. Jeg kunne se det lå et lille stykke fra Kronborg og besluttede at jeg ville anvende Kronborg som første pejlemærke. Derefter kunne jeg se at der lå huse langs kysten før og efter Snekkersten havn, hvilket indikerede at jeg skulle kigge efter en kyst med huse der derefter stoppede, fordi der lå en Havn.

Anvende Koordinater

Nogen kan med deres GPS kode koordinater på målstedet og et kompas i GPSen vil hele tiden vise dem hvor de skal hen. Andre forbereder sig ved at tage til målstedet og der kan deres GPS finde målkoordinater og samme princip gælder. Dette havde været nice på netop denne Downnwind, fordi at den var en lige linje fra A til B. Men det er ikke noget jeg ejer.

På dagen

I klubben kunne jeg se hvor ved havnene vi skulle ind, og det var altså lige før havnen. Jeg hørte Snekkersten var den sidste havn inden Kronborg og at den lå ca. 3 km. fra Kronborg. Jeg prøvede at høre efter hvad de lokale havde af planer. Det syntes jeg altid er rart. De kender deres farvand og rygtet sagde at der ikke var meget strøm at hente, ved at ro langt ud.

Og så var vi klar.

Hvad gjorde jeg så?

Starten gik og vil kom rundt om hjørnet ved Tårnby Havn. Jeg trak ud af. Fandt linjen mellem Danmark og Sverige og så var det ellers bare derud af –> Kronborg.

Alt forløb som planmæssigt. Men jeg så INGEN andre og lå virkelig for mig selv hele vejen. Der var flere gange jeg måtte ro langsommere, specielt efter Ven fordi jeg ikke var helt sikker på vejen, man kan komme i tvivl når man ikke kan se nogen som helst, men du ved at ca. 52 andre ror den samme rute. Jeg valgte at sigte på kysten på det der kunne være Snekkersten, eller byen før. Da jeg ikke ville ro for langt.

Med 2 km til det jeg mente var mål så jeg en anden roer og snart kunne jeg skimte målbøjerne.

I mål kom jeg, men turde ikke juble. Jeg var på ingen måde sikker på at jeg var kommet først i mål af kvinderne! Men det var jeg. Det havde været satset at ligge så langt ude. Men det havde tydeligvis været det rigtige valg for mig.

Så det var de fif, tjek vejret, kysten, længen, pilemærker, og så den svære, orienter dig imens du surfer!

Jeg kan ikke skrive om, hvordan i lærer at surfe, men her var et par andre fif til en god sikker Downwind.